Bra däck för din bil
Allt för din bil

Byta bromsbelägg

Standard

398171-brake-rotor (1)

Det är fullständigt möjligt att byta bromsbelägg själv, även om man inte känner sig vara så händig med bilar och inte har gjort det tidigare, allt man behöver är bara en bra förklaring.

När man känner att bromsen inte tar så bra som den borde är det bäst att byta bromsbeläggen, det är inte värt pengarna att fortsätta köra en bil med dåliga bromsar. För att kunna göra detta behöver man först:

 • Bromsbelägg
 • Eventuell monteringssats
 • Pallbock
 • Fälgkors
 • Hylsnyckelsats
 • Kopparpasta

Att detta kan man lätt få tag på från en välutrustad butik eller webbutik. När man har dessa saker är det bara att följa stegen nedan:

 1. Lyft upp bilen på pallbockarna och ta sedan av hjulen. Man bör aldrig arbeta under en bil som endast hålls uppe av en domkraft.
 2. För att lossa bromsoken skruvar man av bultarna eller glidkolvarna, beroende på vilket märke och modell man har på bilen. Fäll sedan ut bromsoken men låt det inte hänga oavlastat i bromsslangen, detta kan orsaka brister i slangen annars.
 3. Lossa och ta bort de gamla bromsbeläggen och under demonteringen, var noga med hur eventuella byglar och mellanlägg sitter, dessa måste ju monteras tillbaka på samma sätt.
 4. Tryck tillbaka bromskolven, eller kolvarna om man har fler än en. för att göra plats för de nya bromsbeläggen. Kontrollera även om dammskydden är hela, dessa måste annars bytas.
 5. Montera de nya bromsbeläggen, smörj in både kanter och baksidan med kopparpasta, men se till att det inte kommer på friktionsmaterialet. Glidkolvarna ska inte smörjas med kopparpastan, på dessa ska man använda bromscylinderfett.
 6. Montera tillbaka bromsoket.

När allt detta är färdigt är det bäst att provbromsa ett par gånger innan man ger sig ut på vägarna. Gör dessutom alltid samma åtgärd på båda sidor, en ojämn bromsverkan kan vara lika farligt som dåliga bromsar.

maj 20, 2015 Bil admin
Font Size
Decrease Size Default Size Increase Size
Select Skin
Select Underlay Background
Select Overlay Background
Scheme Switcher Toggle