Bra däck för din bil
Allt för din bil

Olika sorters däck till bilen

Standard

Att välja rätt däck till sin bil är viktigt både vad gäller bränsleförbrukning och annan miljöpåverkan, men kanske framför allt ur säkerhetssynpunkt.

Bra däckEn viktig sak när det kommer till däck är det så kallade mönsterdjupet. Beroende på vilken tid på året det är och kanske framför allt vilket väglag det är gäller olika mönsterdjup. Sommartid, eller rättare sagt icke-vintertid, måste ett däcks mönsterdjup vara minst 1,6 mm i däckets så kallade huvudmönster. Dock är det rekommenderat att ha ett mönsterdjup på minst 3 mm för att få så bra fäste som möjligt om vägbanan exempelvis skulle vara fuktig eller liknande.

Under tiden 1 december till 31 mars är det vinterdäck som gäller, om det råder vinterväglag vill säga. Det krävs då att däcken har ett mönsterdjup på minst 3 mm. Som nog många känner till finns det en del vinterdäck som också är utrustade med dubbar. Det är endast tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober till 15 april.

Om man har möjlighet ska man i största möjliga utsträckning försöka undvika däck med dubbar eftersom dessa dels leder till en högre bränsleförbrukning hos bilen, upp till 3,5 procent, dels så drar dubbdäck upp betydligt fler partiklar från vägbanan än vad däck utan dubbar gör. Dessutom ökar bullret om man kör med dubbdäck.

Förvisso ger dubbdäck ett bättre grepp på isigt underlag, dock inte på fuktigt underlag samt i lös snö.

Vid val av däck finns det en hel del att tänka på. Ett bra tips är att välja däck med så lågt rullmotstånd som möjligt eftersom detta bidrar till en lägre bränsleförbrukning. En annan sak värd att ta i beaktande är att breda däck generellt sätt ger en högre bränsleförbrukning än ett smalt däck. Ska man köpa vinterdäck är det viktigt att ta hänsyn till i vilken del av landet man bor eftersom klimatet i norra och södra Sverige skiljer sig åt markant.

Numera är alla nya däck som säljs EU-märkta enligt tre olika kategorier med avseende på energieffektivitet, våtgrepp och buller, från A till G, där A är bäst och G är sämst, något som kan vara värt att kolla upp vid däckköp.

november 5, 2013 Däck admin
Font Size
Decrease Size Default Size Increase Size
Select Skin
Select Underlay Background
Select Overlay Background
Scheme Switcher Toggle