Bra däck för din bil
Allt för din bil

Optimera bilens prestanda

Standard

BilNär du köper en bil hos en bilhandlare eller privat får du bara grundbulten i ett fordon som kan utvecklas till något mycket mer. Om du gör några enkla ändringar kan du nämligen optimera bilens prestanda så pass mycket att det känns som att du kör en helt annan bil än den du köpte. Din bil är på många sätt ett tekniskt under, och potentialen att förbättra och förändra den till din fördel är enorm.

Det krävs dock både kunskap och tid om du ska göra jobbet på egen hand. En bil består av många olika avancerade funktioner, och för att förändringarna ska ha en positiv påverkan på bilens prestanda så behöver du veta vad du gör. Om du har kompetensen och är villig att lägga ner tiden som krävs brukar resultatet bli överväldigande.

Ett ingrepp som har stor effekt i relation till den relativt lilla arbetsinsatsen är ett byte av tändstift. Ett bra fungerande tändstift är ju en förutsättning för att motorn ska starta som planerat – och alla som någonsin har blivit stående med en rosslande motor en kall vintermorgon vet hur frustrerande det är när tändstiftet krånglar. Det är rekommenderat att byta tändstift efter 3 000 mil, och det går både att göra själv eller lämna in på service. Att köpa tändstift är enkelt och de finns på de flesta välsorterade bildelsaffärer, däribland Mekanika.

En annan åtgärd som förbättrar både bränsleåtgång och körsäkerhet är däcken. De påverkar mer än du kanske tror eftersom däckens utformning är en direkt bidragande faktor till bilens stabilitet på vägarna. Om du exempelvis använder dig av dubbdäck får du räkna med att bränsleåtgången blir något högre eftersom friktionen mot vägen ökar. Å andra sidan är det viktigt att inte ha för liten friktion med tanke på att det kan utgöra en allvarlig säkerhetsrisk. Teknikens värld har testat både sommar- och vinterdäck, se testen här.

februari 15, 2014 Bil admin
Font Size
Decrease Size Default Size Increase Size
Select Skin
Select Underlay Background
Select Overlay Background
Scheme Switcher Toggle