Bra däck för din bil
Allt för din bil

Snabba ryck med motorregler

Standard

Vi har redan skrivit en del om racingdäck här på Vulcanodäck och fått en hel del god respons på detta från racingintresserade läsare. Därför så tänkte vi berätta lite mer om racing och regler som styr bilarnas utformning. 

Regler och åter regler

För enkelhetens skull så har vi tagit Formel 1 som exempel i denna artikel. Och för det första så kan man säga att det är enormt kontrollerat hur bilarna får utformas inom Formel 1. Och till varje säsong så sker i regel en hel del ändringar och tillkomster av nya regler som alla stallen måste rätta sig efter när bilen ska byggas. Detta brukar inte sällan skapa problem för de olika stallen inför säsongerna eftersom man inte ges tillräckligt med tid för att få i ordning bilen perfekt inför första loppet.

Vettel drabbad

Detta har både många förare och stall fått känna på inför denna säsong. Inte minst den fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel som inför årets första lopp med viss uppgivenhet i rösten berättade att bara att slutföra loppet vore en framgång. Tyvärr för hans del så visade det sig stämma till punkt och pricka att man inte lyckats få till bilen för att kunna ge honom chansen att lyckas med att vinna för femte året i rad. Efter fyra lopp ligger han på en fjärdeplats, en bra bit bakom de hittills överlägsna förarna för Mercedes. En snabb titt på oddsen som går att finna på olika bettingbolag visar att man inte heller tror att Vettel kommer att ha en chans att kunna komma ikapp de båda Mercedesförarna Nico Rosberg och Lewis Hamilton som hittills har prenumererat på segrarna.

Större förändringar

Några av de största förändringar som gjorts inför säsongen är exempelvis att bilarna körs med en helt ny motor som påverkar både körstil och däckslitage. Bilarna är därför tyngre och har fått en högre minimivikt med 48 kilo. Kritiken mot detta har varit att den höjts för lite, vilket ger en stor fördel till de förare som är korta och lätta gentemot de längre förarna. Förutom detta så får man bara köra med 100 kilo bränsle per lopp, vilket har öppnat för nya strategier för förarna.

Här i videon så förklaras regeländringarna mer ingående.

maj 19, 2014 Racing admin
Font Size
Decrease Size Default Size Increase Size
Select Skin
Select Underlay Background
Select Overlay Background
Scheme Switcher Toggle